Svenska
Gamereactor
recensioner
NBA 2K15

NBA 2K15

2K Games är tillbaka med en ny del i sin älskade basketserie. Är det värt att bege sig ut på golvet i år igen? Petter har hängt med andra långa män och har svaret...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Lebron rusar emot mig. Stor som ett mindre fritidshus. Han dribblar som en utomjording och hans momentum är direkt otäckt. Mina handflator delar inte den känslan och utsöndrar en enorm mängd med svett under anfallet. Det är en sjukt jämn match och jag vill inte se motståndarna smälla in några fler poäng så här i slutskedet. Min egna spelare, ödmjukt döpt till McFly Supernova™, verkar inte ha en chans gentemot King-James våldsamma dunder till avancemang. Hoppskott. Tack vare en perfekt tajmad knapptryckning seglar McFly Supernova upp i luften och det är med en hårsmåns precision som hans tjocka korvfingrar lyckas blockera världens just nu bästa lirare. Lebron ser besviken ut. Inte ofta det händer, inte ens i verkligheten. Jag andas ut men vet att matchen är långt från över. Flera sådana här ögonblick av skräck och förväntan kommer att inträffa innan klockan skriker avslut.

NBA 2K15
När mustiga karlar som Durant dundrar fram på planen gäller det att hålla koll.

Det är dessa stunder som verkligen får NBA 2K15 att skina som starkast och jag ser konstigt nog fram emot att nästa stund ska inducera mer panikartad handsvett. Utvecklarna Visual Concepts har på senare år bokstavligen rusat förbi konkurrenten EA. Några tydliga fouls och felsteg hinner jag självfallet peka ut även i NBA 2K15 men allt som oftast är det en ynnest att dunka och dribbla runt på planen. Det är inget snack om att årets next gen-version av Visual Concepts hyllade basketföljetong är ett av de bästa sportspelen jag haft nöjet att testa under de senaste tolv åren. Det är stundtals direkt perverst nära den verkliga sporten och småsaker som smidigheten i mina pick-and-rolls eller Kobes perfekt återskapade fade away innebär att jag ler (motbjudande) med hela ansiktet.

NBA 2K15
När man sätter den där trepoängaren i en mustig fade away - så är man skapligt självbelåten.
Detta är en annons:

Det ska dock sägas att spelets inledande stunder kan komma att skrämma bort den som inte lirat NBA 2K tidigare. Det är inte tal om någon vidare genomgång av hur spelkontrollen fungerar och det tas absolut ingen hänsyn till nya spelare som kanske inte känner till basketens alla regler, utan du slängs direkt in i en match mellan Miami Heat och San Antonio Spurs medan 2K15 installeras på din konsol.

Har du NBA 2K14 färskt i minnet så kommer det att gå som en dans på rosor men är du som sagt helt purfärsk kan en känsla av irritation infinna sig synnerligen snabbt vilket flera av grabbarna på redaktionen fått erfara. Det här spelet är en simulator och utvecklarna är stensäkra på att du som köper det redan kan i princip allt om sporten. Det är befriande för mig men extremt frustrerande för Björklund som under sin första förnedrande förlust här på redaktionen kallar Lebron James för Jordan och basketplanen för "fältet".

NBA 2K15
Att samla kort i läget "My Team" innebär en och annan gäsp.

Spelkontrollen i NBA 2K15 är superb. Den har aldrig varit bättre. Allt från försvars- till attackspel, screens, straffkast, dribblingar, fintar och mer fysiska köttande under korg känns rysligt smidigt och välanimerat och flytet är makalöst bra. 2K Games har i vanlig ordning inte sparat på krutet när det gäller information kring allt som är NBA. Det är dagsfärsk statistik om lag och spelare, en "bakom kulisserna"-serie, historik och en atmosfär som verkligen andas basket. Menyerna blir en aning plottriga under vissa stunder men med tanke på all den mängd statistik och information som pressats in i det här spelet är det verkligen långt ifrån den katastrof som vissa försökt få det till. Överlag gillar jag hur NBA 2K15 presenteras.

Detta är en annons:
NBA 2K15
McFly Supernovas utveckling är inte på alls lika skinande som Kevin Loves. Tyvärr.

Min personliga favorit av alla de spellägen som erbjuds är som vanligt karriärläget där din egenskapta basketspelare, i mitt fall McFly Supernova, ska ta sig från botten till toppen. Läget går ut på att provspela för olika lag och sedan ta sig högre upp på karriärsstegen för varje spelad match i jakt på ära och berömmelse. My Career innehåller som vanligt mellansekvenser där man får se McFly bråka med sin manager, ha irriterade samtal med diverse coacher/andra basketstjärnor och mycket annat. För det mesta skrattar jag åt filmsnuttarna som skapar inlevelse och erbjuder en skön paus mellan mina monsterdunkar.

Men jag måste medge att mungiporna flyger upp en aning då dialogen är som allra fånigast då det är så där mysigt skrattretande. Även om det inte är Oscars- eller ens Razzie-klass på utövandet från alla inblandade så tycker jag ändå läget är en fin extra krydda och det är för egen del galet vanebildande. Jag vill verkligen att hela den digitala världen ska kännas vid McFly Supernovas namn och jag skyr inga medel i min jakt på segerns sötma. Från My Career kan man också gå vidare till My Park där man möter andra spelare online i intensiva tre-mot-tre matcher. Spelet flyter på smidigt online för tillfället även om serverproblemen existerar även i år.

NBA 2K15
Svetten lackar både digitalt och i verkligheten under de intensiva matcherna.

Men alla lägen glimmar inte lika mycket. Läget My Team är en tröttsam och långdragen syssla som endast är för den som vill göra allt i spelet. Läget går ut på att du samlar paket med kort som innehåller spelare, tränare, kläder, arenor och så vidare. Dessa kan du sedan byta ut bäst du vill och skapa ett helt eget lag för att möta folk online eller köra olika utmaningar som 2K Games redan smaskat ihop. Det låter underhållande i teorin men blir på tok för plottrigt och pilligt för min smak. Att behöva gå in i menyn för att byta kort på spelare för att spela en specifik utmaning och låsa upp nya kortlekar i hopp om att få något roligt blir snabbt en trött syssla som man kanske skulle ägnat mer tid åt att optimera. Man kan ju alltid hoppas att 2K Games lägger mer energi på läget till dess att NBA 2K16 står för dörren.

Ny skottmätare (som briljerar), lysande animationer, brutalt bra grafik, mängder av spellägen, fiffig artificiell intelligens, fantastiskt karriärläge som helrenoverats sedan fjolårsversionen samt fenomenal spelkontroll gör NBA 2K15 till det bästa basketspelet jag testat på flera år. Serverproblemen skapar bekymmer men har inte varit tillräckligt omfattande för att förstöra min helhetsupplevelse. Det är inte särskilt lättillgängligt eller välkomnande mot nya bekantskaper men för oss inbitna basketnördar är det här spelet rena rama himmelriket.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Rysligt bra spelkontroll, fantastiskt spelsystem, läcker grafik, vanvettigt bra grafik, klockrent ljud, trevlig presentation, massor av innehåll
-
Långa laddningstider, vissa serverbekymmer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
NBA 2K15Score

NBA 2K15

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

2K Games är tillbaka med en ny del i sin älskade basketserie. Är det värt att bege sig ut på golvet i år igen? Petter har hängt med andra långa män och har svaret...

0
GRTV: Vi snackar NBA 2K15 med producenten

GRTV: Vi snackar NBA 2K15 med producenten

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi träffade senior producer Rob Jones för att få veta mer om årets upplaga i 2K Sports basketserie. Vi gick bland annat in på håranimering och svårigheten i att simulera...



Loading next content